понеделник, 8 юли 2013 г.

Подробности от проекта

В момента мястото има 130 магазина, които са собственост на общината или на частни фирми. По-голямата част е общинска собственост, стопанисвана от Софийски имоти. Само 10 търговски обекта работят в момента (2-3 павилиона, 1 магазин „за левче”, магазин за обувки, 2 кафенета, 1 бистро и казино). В медиите представители на общината са споменали, че мястото може да бъде отдадено на концесия. Според досега проведените разговори с представители на общината, планове за подлеза на гарата няма.
Чрез проекта искаме това място да се превърне в творчески център (UnderGara Creative Hub), като затова ще създадем следните общи пространства:
·    Постоянна сцена за изкуства (единствена за момента в София)
·    Място за семинари с капацитет 150 човека
·    Изложбени пространства за поне 2 самостоятелни изложби, които могат да се използват и за демонстрации на техники и занаяти, както и постоянна изложба на историческата памет на гарата
·    5 безплатни обществени тоалетни.
Също така, ще потърсим и поканим представители на творческия бизнес в здравословен микс, които да заемат съществуващите пространства и допринесат за развитието на мястото като цяло.
- книжарница
- библиотека (може да бъде част от книжарницата или от кафене)
- галерии
- магазини за цветя (>2)
- ресторанти, бистра (>2, вкл. супатерии)
- кафенета (>2)
- туристически информационен център
- занаятчийници и магазини за ръчно изработени предмети
- био и органични магазини за храни и козметика
- място за разпечатване и печатане (може да бъде отделно или част от друг бизнес – книжарница, галерия или семинарна зала)
- творчески и модни ателиета
- офиси на творчески компании и НПО
UnderGara Творчески Център, разположена в този транспортен възел, има потенциал за свързване на различни хора и функции. В момента това е място, свързано с придвижването и чакането – хората имат нужда да преминат по маршрути, начертани от архитектурата и движението им съдържа периоди на изчакване, преди да се качат на влака или автобуса.
Изследването, което проведохме вътре в града, показа, че мястото има потенциал да доведе публика специално заради събития, които се организират там. Предвид отличната транспортна осигуреност на локацията, серия от музикални събития и изложби могат да „напълнят” пространството и с различна от пътуващата публика. Нашият проект включва създаването и управлението на музикални и културни пространства, които да предоставят такава възможност.
Също така, сътрудничеството с НКЖИ и БДЖ може да подпомогне както проекта UnderGara, така и Централна гара София чрез обща продажба на билети за влак+събитие.
Архитектурната концепция може да бъде организирана чрез 3-дневен семинар за студенти по архитектура и урбанистика и действащи архитекти, както и други доброволци, като целта ще бъде максимално да се използват създадените пространства. Група Град ще модерира семинара.

Юридически мястото ще се управлява от сдружение на физически и юридически лица в обществена полза, като всички бизнеси, които ще се нанесат в UnderGara ще поемат своите общи отговорности и членство в сдружението (включване в социални дейности, участие в поддръжката на общите площи, съвместни събития и др.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар